Нов спор се развихря около цената на слънчогледа, а съответно и тази на олиото, която всеки ден се увеличава. Хранителният министър Мирослав Найденов посочи, че нещата смърдят и на него му изглеждат странни. Той каза, че при слънчогледа и при олиото се правят опити те да преминат критични нива, а ако пазарът не реагира - продуктите ще останат скъпи.

"Това е изпробване на пазара. Ако той поддаде, те ще успеят. МЗХ нямама механизъм, с който да ги регулираме", каза министърът. Вече се среща и цена от 4.00 лв. за литър от мазната течност и лично на него, това не му се струва логично. Думите му бяха: "В случая се изпробва психологическата бариера и ако потребителят не реагира, високата цена ще остане".

На изказването веднага реагираха и производителите на олио. "От наша страна няма спекулации. Това се прави от производителите на слънчоглед", парира председателят на Асоциацията на производителите на олио Яне Янев. По думите му Русия и Украйна са определящи за цените. У нас официалната статистика е отчела за една година поскъпване с 43 % на олиото. "При цена 1000 лв. на слънчогледа до каква цена може да ни доведе, за да оцелеят производителите. За производителите цената ще стане 3.10 лв. От тук нататък трябва да се сложа разходи за транспорт, за дистрибуция, така че възможно е оттук нататък да си купуваме олио по 5 лева" подчерта Янев.