Общините в Добричка област трябва да имат готовност и да са определили терени за загробване на птици при необходимост и възникнало огнище на инфлуенца. Това обяви д-р Анелия Анднова, директор на ОДБХ в Добрич по време на заседание на Областната епизоотична комисия.

Строги мерки: В Монтана се стреснаха от птичия грип

Необходимо е да се засили надзора при дивите птици за наличие на болни или умрели диви пернати, уточниха още от пресцентъра на областната администрация. Потокът от мигриращи птици към Добричка област е увеличен през зимата, тъй като във влажните зони на крайморските райони се намират обиталищата им. 

Надзорът над дивите пернати е част от мерките срещу птичия грип, които Областната епизоотична комисия обсъди на заседанието. Поводът са установените огнища в област Плевен и предотвратяване на разпространението на инфлуенца. 

По отношение на Африканската чума по свинете обстановката е спокойна. Към момента няма подадени сигнали от общините на територията на областта за други заболявания, уточни още д-р Андонова. Директорът на ОДБХ  допълни, че служителите на дирекцията редовно вземат проби за изследване и извършват ваксинация за антракс, син език и нодуларен дерматит.

Заместник-областният управител Живко Желязков апелира към членовете на Комията за стриктно проследяване и своевременно подаване на информация за епизоотичната обстановка в Добричка област.