Горещото време, липсата на дъжд и последвалото засушаване в Ямболска област може да доведе до преждевременно прибиране на слънчогледа и ниски добиви. В региона не е падал дъжд повече от три седмици, предаде БНР. Липсата на дъждове и влага в почвата за поредна година може да принуди стопаните да започнат прибирането на слънчогледа и царевицата с месец по-рано от предвиденото. Много стопани се оплакват, че сушата унищожава и реколтата от домати и краставици.

В региона не е валяло повече от 20 дни, а температурата на почвата надхвърли 50 градуса, съобщи Стойка Башаева от хидрометеорологичната станция в Ямбол: Валежите, които паднаха през месец юли, са едва 50 процента спрямо месечната норма. Тази суша продължава и в август, все още не е валяло. Няма нищо, което да разхлади почвата, съответно и въздуха и температурата на припочвения въздух достига до 52,53 градуса.

Преди година жътвата на слънчогледа и царевицата в региона започна в началото на август. Добивите се оказаха изключително ниски и по-голямата част от продукцията беше използвана за фураж.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!