По-нисък таван на проектите по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства по ПРСР и намаляване на интензитета на проектите, предлага Земеделското министерство. Това обяви на Националния агросеминар на НАЗ зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде Фермер.БГ.
 
В момента дизайнът на мярката е 1 500 000 евро таван на проект и интензитет от 50% до 70%. Предложението на Управляващия орган е таванът на един проект да се намали до 1 млн. евро.
 
По отношение на интензитета на подпомагане по мярката за инвестиции в стопанствата, земеделското министерство предлага максималното подпомагане да бъде 50%.
 
„Натрупването на различни критерии, които да водят до 60 или 70% подпомагане е нещо, което може да изкриви подпомагането, затова нашето предложение е да намалим до 50% подпомагането, независимо от калкулацията на други събития“, каза зам.-министър Васил Грудев. 

Ресорният зам.-министър обяви, че промените се предлагат "с една единствена цел – възможност за достигане на максимален брой земеделски производители". 
 
МЗХ стартира дебата за промени в нормативната уредба за прилагане на мярката и очаква предложенията на неправителствените организации от агросектора. 

 
София БЕЛЧЕВА

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!