Отглеждането на боровинки чрез аквапоника позволява да се повиши реколтата с 50% през първата година, сравнено с отглеждането на културата в почва. За това свидетелстват резултати от изследване на испанската компания Grupo Projar, специализирана в производството на субстрати, пише APK Inform.

Корейци превърнаха тунел в мегаоранжерия


Благодарение на това, че растенията по-рано започват да плодоносят, производителите могат по-рано да излязат на пазара. Изследванията на учените са продължили 8 години. Културата е била отглеждана на различни места – в Северна и Южна Америка, в Европа и Африка.

Ранното прибиране на реколтата плюс по-високия обем на готова продукция през първата година на плодоносене повишават рентабилността на производството, казват от компанията.

В рамките на първата година на плодоносене аквапоничната плантация с боровинки носи реколта от 15 тона на хектар. За сравнение отглеждането по традиционния начин дава максимум 10 тона на хектар.

През следващата година реколтата на аквапоника се повишава до 20 тона на хектар, сравнено с 15 тона на хектар в традиционна градина. През третата година продуктивността остава на ниво 20 тона на хектар срещу 18 тона на хектар в традиционна градина.

Най-важните фактори, които влияят на успеха в отглеждането на аквапоника, са режима на поливане, климатичните условия и качеството на водата за поливане.

Освен това немалка роля играят pH на субстрата, схемата на торене и използването на мулчиращи дискове за предотвратяване на заплевяване.

Въпреки че оптималната реколта се постига през втората година, аквапониката позволява на производителя да получи достатъчно количество продукция още през първата година, отбелязват от испанската компания.

По време на изследването е установено, че типът контейнери за отглеждане на боровинки също влияе върху правилното развитие на културата. Боровинките са чувствителки към излишната влага и при отглеждането й на аквапоника е необходимо да се осигури оптимален дренаж.