Плевен и областта влизат в повишена епизоотична готовност, заради птичия грип. Засилените мерки за пернатите са разпоредени от Българската агенция за безопасност на храните и областната и дирекция в северозападния град.

Защо забраниха пазара на домашни птици във Враца?

Въвежда се забрана за отглеждане на открито на домашни птици, както и провеждането на изложби и базари. Собствениците се задължават веднага да уведомят кмета или ветеринарния лекар, ако забележат проблеми със здравето или повишена смъртност при крилатите.

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Плевен ще започне проверки за изпълнението на мерките сред стопанствата. На територията на област Плевен има 29 промишлени птицеферми, една ферма за фазани във Върбица и две люпилни, поясняват от институцията. 

С повишено внимание към птиците трябва да действат и горските, ловните дружинки и орнитологичните организации. При отчитане на влошено здравословно състояние на пернатите, ловците също са задължени да уведомяват кметовете или ветеринарните лекари.

За момента на територията на област Плевен няма регистрирани случаи на птичи грип, подчертаха от местната ОДБХ.

Птичият грип се разпространява стремително в Европа, като един от последните случаи беше засечен в северната ни съседка Румъния.