Парите за компенсация на поразените от Африканска чума по свинете (АЧС) животни от Източнобалканската порода вече са изплатени, съобщи за Агри.БГ председателят на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня Радостина Донева.

Обезщетения за избити Източнобалкански свине се чакат от миналата година

Общата стойност на обезщетенията е 15 602 928,24 лв, обявиха по-късно от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Обезщетенията си са получили 2 индустриални свинеферми, 1 фамилна ферма тип „А“ и 12 стопани на стада от породата Източнобалкански свине, уточняват ветеринарните власти.

Някои стопани очакваха обезщетенията за загубите си още от края на 2019 г. По думите на Донева всички суми са изплатени, включително и за последния случай през месец май, който влиза във времевия диапозон от два месеца по регламент за изплащане на сумите. Стопаните, чиито животни бяха евтаназирани в началото на настоящия месец, следва тепърва да влязат в процедурата по компенсация от държавата.

"Животните, които са загинали преди установяването на огнището от ветеринар, не са платени като компенсация, но такава е стандартната практика, защото не е безспорно доказуемо, че причината е АЧС", уточни Донева и допълни, че на фона на цялото изгубено стадо тази бройка не е значима.

По-големият проблем е, че рядката порода свине е изправена пред заплахата от изчезване, сигнализира браншовият представител.

Радостина Донева: "След чумата, специално за нашата порода, нещата ще бъдат много тежки. Ако оцелеят някаква бройка животни, поне стотина, то ще са нужни най-малко 10-15 години при благоприятни нормативни условия, за да се възвърне популацията в такива обеми, че да може да се извършва нормална търговска дейност.

Животните, които останат, ще си бъдат генетично близки и селекционната работа, която ще се извършва, трябва да е много фина, за да не се направи някакъв генетичен разпад. Такова възстановяване на породата е правено в Унгария с породата Унгарска мангалица в началото на 90-те години на 20-ти век."

Според Донева мерките за биосигурност, които налагат Източнобалканските свине да бъдат затворени, не съответстват с природата на съществуване на тази порода. При затворени пространства и ограничен достъп жизнените показатели и имунитетът на свинете падат, освен това животните се канибализират и агресират, което, от своя страна, ги прави още по-уязвими на заразата.