Компенсациите, които собствениците на Източнобалкански свине трябва да получат заради пораженията от Африканската чума (АЧС), още не са изплатени от държавата. В редакцията на Агри.БГ бяха получени няколко сигнала за твърде дълго бавените плащания.

АЧС отново превзе стадо Източнобалкански свине

Последното огнище на АЧС при Източнобалканската порода бе обявено на 5 август във варненското село Юнец, където насочени за умъртвяване бяха 212 свине.

"Първите такива унищожени животни бяха на 30 август 2019 г. Те бяха 200 на брой. След това имаше едно огнище през октомври 2019 г. Тези стопани са последните, които са получили дължимото им обезщетение", съобщи председателят на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня Радостина Донева.

От октомври 2019 г. до настоящия момент разплащания няма, макар че срокът за обещетяване на собствениците е от порядъка на два месеца, коментира браншовият представител.

Законът за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) регламентира ред и срокове, в които при унищожаване на животни поради епизоотии се налага обезщетение на собствениците.

Радостина Донева:В ЗВМД от чл. 141 до чл. 148  е регламентиран редът. До три дни след унищожаването на животните стопаните подават документи в ОДБХ за рамера на щетите. Тече едномесечен срок, в който те трябва да получат документ за потвърждение на брой унищожени животни и пазарната им цена, както и общата сума за изплащане. Ако се стигне до консенсус, започва да тече срок от още един месец, в който ОДБХ трябва да се разплати със стопаните.

Има една условност, че ако стопанинът има издаден акт за някакви нарушения, е възможно цялата процедура по плащанията да се забави. Но тези, при които няма констатирани нарушения, също не са получили обезщетение, а има случаи от края на декември 2019 г."

Един от засегнатите стопани сигнализира на Агри. БГ, че чака парите си за компенсация на загубите от умъртвени животни от края на миналата година. Донева потвърди за случая и уточни, че документът за потвърждение, който съответната областна дирекция е трябвало да изпрати до стопанина, е дошъл вместо през януари чак през март, а плащания до този момент няма.

Радостина Донева: „Преди две седмици от министерството излязоха с информация, че от държавния бюджет се отпускат пари към БАБХ, които да се разплатят със засегнатите стопани на Източнобалкански свине, както и с индустриалните свинеферми. В брой 70 на държавен вестник Постановлението е излязло в петък, все още чакаме плащанията."

Нещата, уви, се движат много бавно и аз съм сигурна, че на тези хора никой няма да им плати лихвите за забавяне, каквито би трябвало да има.

По разкази на стопани, получили уверение в социалните мрежи от министър Танева, парите би трябвало да са пристигнали по сметките им още в края на изтеклата седмица, но към настоящия момент те липсват. Агри.БГ ще продължи да следи темата.