При максимално скъсяване на технологичното време, необходимо за обработка на данните от страна на администрацията, обвързаната подкрепа за сектор плодове за Кампания 2017, ще да бъде изплатена в периода 15-20 март 2018 г. Това каза Живка Гроздева, член на УС на "Асоциация на овощарите в България" за Фермер.БГ.
 
 
Днес овощари от асоциацията се срещнаха с изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Живко Живков. Срещата бе продиктувана от притеснението на производителите, че няма да могат да покрият разходите си за резитба, торене и засаждане, които продължават до края на месец март.
 
„По неофициални данни имахме информация за планирано изплащане на тези средства едва в средата или края на месец април 2018 г. Този срок обаче е неприемлив за нас. В рамките на срещата обсъдихме различни варианти за изтегляне на плащането по-напред във времето. Стана ясно, че периодът за изплащане на средствата ще бъде 15-20 март. Това означава, че ще можем да получим парите по сметките си около месец по-рано от заложения срок в неофициалния индикативен график на плащанията за 2018 г.“, коментира Гроздева.
 
По думите й от Фонда са обещали ангажиране и мобилизиране на екипи, с цел по-скорошното изплащане на обвързаното подпомагане. 
 
„Благодарни сме на г-н Живков за срещата и затова, че вместо да ни се обяснява, че “няма  как да стане”, разговорът протече конструктивно и в търсене на възможно най-доброто решение“, заключи производителят.