Фондация за околна среда и земеделие, заедно със Сдружение за биологично пчеларство и Българска асоциация биопродукти (БАБ) проведе днес инициатива в защита на пчелите от неоникотиноидните пестициди, предаде репортер на Фермер.БГ. Събитието се проведе на покрива на хотел Хилтън в столицата, където се отглеждат експериментално няколко кошера с биопчели. 
 
Борислав Сандов, координатор във Фондация за околна среда и земеделие, разказа малко повече за идеята и целта на тази инициатива: В момента пчелите и тяхното здраве е застрашено от прекомерното използване на пестициди. Това, заради което днес сме се събрали тук, е сериозната заплаха от т.нар неоникотиноиди. Фондация за околна среда и земеделие заедно с европейски партньори застава зад идеята да се забранят напълно тези неоникотиноиди, тъй като имат доказано негативно въздействие върху пчелите, а оттам има и косвено въздействие върху реколтата, а в градски условия дори върху цветята и красотата на града.
 
 
Албена Симеонова, председател на Фондацията и председател на Българска асоциация биопродукти (БАБ) обясни, че от БАБ ще се обърнат към европарламентаристите, от които всъщност зависи пълната забрана на неоникотиноидните пестициди. 
 
"Утре заминаваме за Амстердам, където ще се обърнем към холандското председателство и ще поискаме от евродепутатите да вземат своето окончателно решение и тези неоникотиноидни пестициди да бъдат забранени, като ще поканим президента да стане лице на нашата кампания и имаме намерение да поканим един много виден пчелар – Морган Фрийман да заеме нашата страна; ще посетим и останалите страни, които ще бъдат председателстващи ЕС – Словакия и Малта, но изключително много разчитаме и на българските евродепутати. Сигурни сме, че политиците ще помогнат да се преборим с тези отровни пестици, които тровят нашите пчели, реколти, нашите села, хора, като накрая ще отровят и планетата", заяви Симеонова. 
 
Петко Симеонов, председател на Асоциация на биопчеларите е категоричен, че обосновките относно пръскането с тези два пестицида не са достатъчно подплатени с факти и изследвания. 
 
 
Оправданието е, че те се използват в ограничена употреба, аз не разбирам как по-голяма част от територията на България ще бъде ограничена употреба, тъй като неоникотиноидите са разрешени в 22 от 24 области, коментира Симеонов.
 
Албена Симеонова сподели по време на събитието, че отглежда своята реколта от царевица и слънчоглед без използването на тези пестициди. Реално няма данни за провалена реколта заради неизползването на неоникотиноидни пестициди. 
 
Вече има достатъчно доклади, които ще се публикуват на страницата на ЕК, а от тях следва, че главната причина за изчезването на пчелите и за Синдрома на празния кошер са именно тези неоникотиноидни пестициди. С наш натиск сформирахме писмо подписано от десетки организации. Имахме среща с министър Танева и с БАБХ. Сформира се работна група, която трябваше да получава резултати от началото на месец април на всеки 15 дни. Получихме първите резултати съвсем скоро и неслучайно се вижда, че не са изпълнени част от изискванията, които бяха в заповедта на министър Танева. Ние от Фондация за околната среда и земеделие, Сдружение за биологично пчеларство, като към тази наша група се присъединиха и Грийнпийс България, За земята, Българска асоциация биопродукти, Зелените, почти всички НПО, които се занимават с пчеларство подписаха протестното писмо, което изпратихме до Министерство на земеделието и храните. От писмото все още няма отговор, тъй като е входирано преди 2 дни от 3 пчеларски организации, обясни Борислав Сандов.
 
Няколко са исканията на Фондация За околна среда и земеделие, а именно: "Искаме плътно прилагане на заповедта на министър Танева за местата, които все още не са засети с тези семена, желаем минимум разстояние от 3 км от стационарни пчелини за третирането на тези семена и много сериозни изследвания там, където се прилагат. Необходими са възможности за изследвания, за да се види какъв ще бъде техния ефект реално, защото ние наистина очакваме сериозни поражения върху популациите на пчели в България", обобщи Борислав Сандов.