За първите три месеца на годината вносът на домати у нас се свива с 10%, на краставици - с 26%, а на пипера - с 1%, сочат данните на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). В същото време вносните цени се повишават осезаемо. Анализаторите заключават, че голяма част от аномалиите на родния пазар на зеленчуци идват от липсата на силно вътрешно предлагане.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Според САРА вносните домати са поскъпнали с 66% на годишна база, а краставиците - с 50%. У нас средните изкупни цени при доматите са с ръст от 59%, достигайки 2,15 лв./кг, докато при краставиците увеличението за година е 38%, като изкупните цени са 2,56 лв./кг. Цените на пипера и краставиците на едро са по-високи от миналогодишните с около 22%. 

„Същевременно цената на износа на домати от Турция, която е най-големият вносител на домати у нас, за първото тримесечие се повишава с 18% до 0,89 долара/кг за година, което показва, че преобладаващата част от ръста на цените в страната ни се дължи на недостатъчната конкуренция от слабото вътрешно предлагане, пише в актуалния бюлетин на САРА.

Анализаторите увеличават с 15-20% предвижданията за средните изкупни цени на наблюдаваните зеленчуци за 2022 г.

Цената за полски домати на открито се прогнозира да бъде около 0,84 лв./кг, а за оранжерийно производство - 1,80 лв./кг. При краставиците средните изкупни цени се предвижда да са 1,90 лв./кг за оранжерийно производство и 1,05 лв/кг за полско. При пипера изкупните цени за 2022 г. могат да достигнат 1,10 лв./кг.

Докато на вътрешния пазар българската продукция все още не е фактор, то производството на някои основни зеленчуци продължава да расте, показва статистиката. Окончателните резултати за 2021 г. на земеделското министерство сочат сериозно повишение в производството на пипер, който за година скача с 21% до 61,6 хил. тона. При доматите и краставиците също има ръст за една година, макар и много малък – около 0,5%.

Текущите данни на ресорното министерство за производството на зеленчуци този сезон към момента отчитат увеличение на продукцията от пипер с над 60%, на домати на открито – с близо 9%, а при краставиците на открито се забелязва спад с повече от 27%.