В Монтана също въвеждат ограничения на търговията с животни заради повишените случаи на шап в страната, съобщи шефът на РВМС във Видин д-р Людмил Антов. По думите му съвместно с полицейски служители ще се проверяват превозните средства с животни за да се изясни от къде и за къде пътуват. Така, смята той, ще се пресекат спекулативните намерения на търговците.

Междувременно от МЗХ съобщиха, че днес от 14 ч., министър Мирослав Найденов ще свика кризисен щаб за шапа с бизнеса в МЗХ. Днес в село Кости ще бъде извършено умъртвяването на животните. С оглед спирането на разпространението на болестта и съгласно плана за действие, одобрен от Европейската комисия, се налага да бъдат умъртвени всички животни в селото – приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине. Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява по хуманен начин – чрез инжектиране на специален препарат.


Труповете ще бъдат загробвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен. Собствениците ще бъдат обезщетявани на база оценката на комисия. Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец.