Нашествие на памукова нощенка се наблюдава във Великотърновско, алармират стопани. За поражения върху зеленчуковите насаждения в отделни региони на Великотърновско алармираха от регионалната структура на БАБХ в града. Димитър Стоянов, началник-отдел „Растителна защита“, обясни, че инвазията на гъсениците, които поразяват най-вече доматите и пипера, е второто поколение на вредителя, който има три поколения в един сезон. Памуковата нощенка е опасен неприятел, който напада много култури, включително царевица, фасул, грах, но най-често се среща при доматите и пипера. Гъсениците й са големи светлозелени и с няколко по-светли ивици на гърба, а нагризванията на плода са основно външни и по-големи, правещи вход за други бактерии и гъби. Поразените домати и другите зеленчуци стават за храна и не са опасни, но продукцията губи търговския си вид.

През миналата година във Великотърновско имаше сериозни поражения от нападението на памуковата нощенка и доматения миниращ молец, който е друг опасен вредител, унищожаващ почти напълно продукцията. Тази година климатът е по-различен и експертите се надяват щетите от гъсениците да са по-малки от предходната, което обаче не трябва да успокоява стопаните.

Според Стоянов, цитиран от в. „Борба“, климатичните условия сега -  висока влажност и високи температури, благоприятстват развитието на вредителите. Затова стопаните не трябва да се успокояват, че тази година няма такива големи засушавания, както през миналата. Там, където веднъж е била памуковата нощенка, на следващата година отново се появява, категорични са експертите. И съветват земеделските производители, ако имат подозрения, че не са успели да предприемат съответните мерки за борба с инсектите, да не чакат, а да го направят, за да си спестят много по-големи проблеми. В по-ранна фаза борбата с памуковата нощенка и доматения миниращ молец е с биологични препарати. Най-големият проблем е, че веднъж проникнал в плода, колкото е по-възрастен вредителят, толкова по-издръжлив става при третирането с препарати и затова много трудно могат да бъдат унищожени. Единственото спасение е препаратите да се използват в ранното развитие на нощенката, когато е по-чувствителна към отровата.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!