От догодина секторът на дребните преживни животни ще бъде подпомаган по следните интервенции за обвързано с производството подпомагане – за овце и кози в планински райони, за високопродуктивни породи, включени в развъдни програми, и за автохтонни породи.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Актуализираните проекти на интервенции бяха представени на 20-ото заседание на Тематичната работна група на 22 февруари. 

Обвързано с производството подпомагане на доходите за овце и кози, включени в развъдни програми

 

Потенциални кандидати могат да бъдат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 50 или повече овце-майки и/или 20 или повече кози-майки от една порода, включени в развъдни програми.

Заявените животни трябва да са на възраст от 12 месеца до 84 месеца за овце и до 108 месеца за кози. Фермерите трябва да продължат да ги отглеждат най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Те могат да заменят заявените животни с други към последния ден за подаване на заявления за подпомагане, при условие че извършат замяната в срок до 10 дни от края на събитието и са уведомили Разплащателната агенция до 7 работни дни, следващи деня на фактическата замяна.

За млечни породи земеделските стопани трябва да са реализирали количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на:

•    100 кг мляко за овца-майка;
•    250 кг мляко за коза-майка.

Важна подробност е, че не се допуска доказване на реализация с документи за мляко за изхранване на животни в други стопанства, нито едновременно подпомагане за едно животно по тази схема и по схемата за преходна национална помощ.

За месодайни породи стопаните трябва да са реализирали количества за клане, износ, вътреобщностна търговия или продажба в други стопанства, съответстващи най-малко на 1 брой агне/яре (родени в стопанството) на допустимо за подпомагане животно.

Обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи

 

За автохтонните породи важат същите изисквания, като вече изредените, относно брой животни, възраст, период на задържане и замяна. Има разлика единствено в реализацията на продукцията.

Земеделските стопани трябва да са реализирали количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 35 кг мляко или 0,20 животни, родени в стопанството – за клане, износ или продажба в други стопанства.