Дългата и снежна зима през тази година се отразява добре и благоприятно на овощните насаждения в района на Кюстендил. Това каза директорът на Института по земеделие в областния град Илияна Кришкова. 
 
 
В региона са радват на здрава зима със сняг и температури, нормални за сезона. 
„Ако температурите продължат да бъдат обичайни за зимата, както до този момент, а през пролетта не се наблюдават аномалии и градушки, ще се радваме на добра реколта през тази година", коментира директорът на института в Кюстендил, пред БНР. 
Преди две години черешите в района измръзнаха при януарските студове, когато температурите паднаха до минус 29,5 градуса. 
Тогава щетите при реколтата бяха почти стопроцентови. 
 
Миналата година също беше добра за земеделските стопани и реколтата не беше компрометирана от лошите атмосферни условия, а количествата череши в района надхвърлиха 15 хиляди тона.
 
В същото време, в другия край на България – в Добричко, стопаните се оплакват от липсата на сняг, който да опази малкото поникнали посеви от рапица и пшеница. Не само в този край обаче има такива проблеми. В Южна България също има стопани, които се тревожат за посевите, които не са изникнали над земята.