Очакваме да се реши възможно най-бързо въпросът с обвързаната подкрепа. Това каза Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС) за Фермер.БГ.
 
 
„Все още няма график. Предполагам, че ще влязат в положението на бранша и ще ни включат в едно по-ранно плащане. По принцип има технологично време, което не би позволило преди 10 март да се случат нещата, заради методологията на изчисляването“, обясни Търпанова.
 
По думите й очакванията са от 10 до 20 март да бъде изплатено обвързаното подпомагане.
 
„Досега никога толкова късно не са ни давали референтните стойности на база на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Обикновено при приключване на СЕПП, се дава колко декара са заявили за участие по схемата. Бюджета го знаем. Когато един земеделски производител си прави планирането за следващата година, да знае и за банките, и за себе си колко евентуално е минимумът, който да очаква“, допълни председателят на ДОС. 
 
Търпанова добави, че все още няма и индикативни стойности за обвързаната подкрепа. 
 
„Тази година изчисляването е малко по-сложно и вероятно това е причината, заради която още не са дали стойностите. Но би било добре за бранша да знае какво да очаква“, заключи тя.