Сливови дръвчета в Бургаско и Сливенско са нападнати от болестта кривули (мехурки), алармират овощари пред Фермер.БГ. Заболяването се причинява от гъбата Taphrina pruni, която намира благоприятна среда за развитие при дъждовно и хладно време докато дръвчетата са в цъфтеж.  
 
Агрономите са категорични, че при такива условия болестта има масови размери и унищожава голяма част от реколтата, като в някои градини може да достигне до 80%, особено в подбалканския сливов район. 
 
Заразените плодчета растат много по-бързо от здравите, обаче са по-плоски и обикновено изкривени на едната страна или засукани, откъдето носят наименованието кривули. Повърхността им първоначално е гладка, а по-късно се напуква. Отвътре са кухи, тъй като липсва костилката (оттук и наименованието мехурки).
 
Пръскането на сливите след цъфтежа вече не оказва никакво влияние върху болестта. Окапалите плодове трябва да се събират и унищожават още преди да са се образували спорите по тях.  
 
Зимното пръскане на сливите се извършва с бордолезов разтвор - 1% най-късно до набъбването на пъпките, посочват специалистите. 
 
Иван Семков, който отглежда 105 дка сливи в региона на Сливен каза пред Фермер.БГ, че в неговите градини не се наблюдава болестта кривули, защото е пръскал дръвчетата преди цъфтеж. „Очаквам обаче, че добивите от сливи ще бъдат доста по-ниски тази година, защото голяма част от плодовете окапаха на земята. Каква е причината за това, така и не разбрахме, но факт е, че загуби ще има“, коментира овощарят. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!