Чуждестранните инвеститори да могат да купуват българска земеделска земя при условие, че са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, и се ангажират в 3-годишен срок да осъществят планираните вложения. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред депутатите в Народното събрание, като обясни, че такова законодателно предложение ще направи правителството. 
 
 
Според сегашното законодателство земеделска земя в България могат да купуват само физически лица и фирми, които имат 5-годишна уседналост в страната.
 
„Защо не започнем да продаваме земя?, попита риторично министърът, цитиран от Дневник, като подчерта, че "европейците ще дойдат, ще инвестират и ще изнасят продукцията, защото имат пазари и канали за дистрибуция".
 
 
Той поясни, че в момента наши експерти проучват практиката в Чехия и Унгария, които имат, по думите му, перфектни механизми за уреждане на въпроса за собствеността на земеделските си земи.
 
Караниколов каза, че идеята е при поръчване на сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите чуждата компания да може да купува земя, а ако не изпълни заявената инвестиция в 3-годишен срок, собствеността и да може да се отнема, макар и пред съда.
 
Миналото лято министерството на земеделието представи подобен законопроект, като причината беше наказателна процедура срещу страната. 
 
„Земеделската земя е ограничен, невъзобновяем, незаменим и сред най-значимите за човечеството естествени ресурси. В този смисъл, собствеността върху земеделската земя е от стратегическо значение за нашата страна, както по отношение на земеделието и икономиката, така и за националната сигурност“, обявиха тогава те в свое официално становище.