Отглеждане на маслини ще тества Пловдивския Колеж по земеделие в землищата на няколко Кърдажлийкси села. Това съобщи деканът на Колежа по земеделие в Пловдив проф. Васил Василев, който е и ръководител на проекта на стойност 440 000 лева. Продължителността на опитите ще е 3 години и половина.

 

По думите на проф.Васил Василев, в началото на тази есен ще бъде учреден и първият в България Съюз на маслинопроизводителите, който пък съответно щял да кандидатства за субсидия по ПРСР.

 

В начинанието е заложено първо в тази част на страната да започне отглеждането на маслини в три опитни полета. На собствениците ще бъде предоставен безплатен посадъчен материал и необходимата методическа помощ. С тях ще бъде сключен 20-годишен договор за изкупуването на продукцията, уточнии Василев. Хората няма да дадат и една стотинка за създадените масиви, тъй като на практика те са едни своеобразни "частни опитни полета".

 

Една овошка струва от 2 до 4,4 евро, като за създаването на масив от 1 декар ще бъдат вложени до 2 000 лева. Този испански сорт, твърди Василев, е устойчив на минусова температура до 20 градуса, маслодаен е и от него се добива отличен зехтин.

Очаква се от 1 декар да се берат поне 2 000 килограма маслини. Още от тази есен ще стартира и идеята за учредяването на Съюз на маслинопроизводителите в България. Неговите членове също ще бъдат подпомагани в развитието на това направление в алтернативното земеделие.

 

снимка - Tanya SiteAdmin в маслинова градина на трактор Kubota B 5000: Tractor.BG

----

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис. Първо са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.

Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.

Маслината се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много, много слънце. Подходящи места за отглеждане на маслини са Средиземноморието, както и щатите Тексас, Аризона и Калифорния в Америка. Маслиновите дървета могат да растат и в бедна почва. Но температури под 15° са пагубни. Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.

Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Съществуват и хилядогодишни дървета. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Клоните са тънки, но гъсто разположени. С цел да дава повече плод, дървото се подкастря добре. Плодовете узряват през есента и зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини, последните променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно.