От месец март започва приемът на документи по Национална програма по лозарство, съобщи в Сухиндол министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

260 млн. лв ще бъдат отпуснати на лозарите и винарите по програмата тази година. България в момента има засадени около 809 хил. дка лозя. Само през последна година са засадени 60 хил. дка. Има закупени права за около 6 хил. дка лозя. Облекчените условия, които въведохме, позволяват закупуване на права за нови лозя само за 1,50 лв за декар.

 

През 2013 г. е изнесено двойно повече българско вино, спрямо предходната година, съобщи министърът на земеделието проф. Димитър Греков. Увеличават се инвестициите в лозарството, като през 2013 г. има значителни инвестиции в Ломския и Варненския регион от страна на чужди инвеститори от Китай, Русия и Франция.

 

В Националната програма за развитие на лозарството е отделено особено място на малките бутикови винарни, чрез които се дава заетост на много хора и развитие на типичните лозарски региони. МЗХ ще работи и за съхраняване на генофонда, който е типично български и дава облика на родното вино, посочи още министър Греков.

 

„Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари”, подчерта проф. Греков. В Програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции.

 

Министър Греков допълни, че гроздо-и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. „Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина”, подчерта той. Министърът посочи, че през миналата година са произведени 175 хил. тона вино, от които са изнесени над 159 хил. тона.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!