През изминалата седмица средните цени на основните хранителни продукти - брашно, яйца и олио остават без промяна. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
През анализирания период средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.
 
По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг в Стара Загора до 1,06 лв./кг в София. В единадесет от областите се наблюдават седмични ценови отклонения в границите от -7,0% в Благоевград, до +6,0% в Плевен, които се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се задържа на ниво от 0,77 лв./кг.
 
 
През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица. Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр. 
 
През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца в големите супермаркети са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти и при двата наблюдавани размера. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М в Благоевград, Бургас, Кюстендил, Силистра, Сливен и Ямбол - 0,04 лв./бр., а за размер L – в Благоевград и Кюстендил – 0,05 лв./бр. 
 
 
През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната се задържат на нивата от предходната седмица.
 
По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата варират от 1,89 лв./литър в Хасково до 2,25 лв./литър в Добрич. В тринадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни ценови изменения спрямо предходния седмичен период, в границите от –3,1% в Сливен, до +3,8% във Враца, които се компенсират и средната цена на едро за страната се запазва на ниво от 2,09 лв./литър.