Започва изплащане на субсидиите по биологичните мерки. Преди дни биопроизводителите насрочиха дати за протест, в знак на несъгласие със неизплащането на част от субсидиите за сектора. 
 
 
Биопроизводителите се срещнаха с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков.
 
„Обещанията след срещата са, че до края на седмицата ще започне изплащането на мярка 10 „Агроекология и климат“. Другата седмица ще започне плащането по мярка 12 „Натура 2000“, а от 1 до 10 юни ще се изплатят и мерките 11 „Биологично производство“ и 214 „Агроекологични плащания“ от предходния период на Програмата за развитие на селските райони“, коментира Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация Биопродукти (БАБ) за Фермер.БГ.
 
Недоволдството на биопроизводителите е породено най-вече от факта, че към този момент те не са получени никакви плащания по биологичните мерки, които по индикативен график трябваше да бъдат изплатени през месец април.
 
„Знаете, че насрочихме дати за протест. Той ще се проведе по време на срещата на европейските министри на земеделието на 4 и 5 юни в София, ако плащанията не започнат на 1 юни. Знаем, че този срок от 1 до 10 юни значи, 10-ти, дори 11-ти юни. Сериозно ни беше обещано, че плащанията ще започнат“, категорична е Ралчева.
 
По думите й ресорното ведомство е получило и справката, отразяваща фирмите, които имат прекъсвания в системата на контрол.
 
„За съжаление в нея фигурират 154 фирми, които според МЗХГ имат прекъсвания в системата за контрол. Аз имам горчив опит от миналата година, тъй като аз самата бях попаднала в такъв списък без да имам вина. Дано не съм лош пророк, но според мен пак ще има фирми, които без вина ще трябва да доказват, че са изрядни“, заключи Ралчева.