Любомир Лалев – експерт в областта на органичното торене. С него разговаряме  какво е задължително да знаят земеделските производители по това време на годината, за да увеличат добивите и качеството на земеделската си продукция.
 
Любомир Лалев оглавява производствения отдел „Торове за селското стопанство” във фирма Биохум ООД. 
В научната му кариера има много постижения, като едно от тях е патент в областта на органичните торове – течният органичен тор „Аминобест“. Именно за него  Биохум ООД получи златен медал за иновация на международния форум АГРА 2014 г.
 
Любомир Лалев е главен консултант в екипа на проф. Петър Недков в Института по Органична химия с Център по Фитохимия – БАН.
 
-  Г-н Лалев какво е задължително да знаят земеделските производители по това време на годината?
 
- Здравейте, благодаря за поканата и доверието. Като начало, важно е всички фермери да са наясно, че за добрата реколта е от изключително значение правилната грижа и подготовка на семената. Ние препоръчваме да се обработват с препарати за предпосевно третиране.
 
Такъв е нашият продукт Сектор Стимулатор -  препаратът гарантира добра кълняемост и здрава коренова система. Той е уникална формула с комплексен и физиологически уравновесен микроелементен състав за предпосевно третиране.
 
 
Сектор Стимулатор стимулира покълването и енергията на прорастването на семената, повишава устойчивостта на растенията при неблагоприятни метеорологични условия в началните фази от развитието им.
 
Целесъобразно е да се използва като добавка към Сектор Протект или като средствата за обеззаразяване на посевния материал.
За употребата му като коренов стимулатор се препоръчва в комбинация със Сектор Старт 1:1 в дози от 0.5 до 1мл./л. за поливане и капково напояване.
 
Началната фаза на развитие на културите е ключова за доброто качество на реколтата. Aминокиселините сa съществени зa осигурявaне нa бърз рaстеж нa нaдземнaтa чaст и коренa нa културите. Те сa трaнспортнaтa формa нa aзотa, усвоен от корените, изгрaждaт ензимите, фитохормоните и структурните белтъци, подобрявaт устойчивосттa спрямо aбиотичен и биотичен стрес.
 
Нашият продукт Сектор Старт дава именно тази грижа, като разновидностите му са съобразени със спецификите на различните култури, например: Сектор Старт с повишено съдържание на цинк за пшеница и царевица; Сектор Старт с повишено съдържание на Бор за маслодайни култури.
 
- Препоръчвате торовете на Биохум за високо качество и добив на продукциятa. Какво е иновативното в продуктите на Биохум ООД и как това помага на земеделските производители?
 
- Иновациите в торовете от серията Сектор на Биохум ООД са в съдържащите се в тях фитохормони, които в комбинация с микро и макроелементите, осигуряват бърз растеж и високи добиви.
 
- Предвид благоприятните агрометеорологичните условия тази година, какво бихте посъветвали земеделските стопани, за да увеличат още повече добивите си?
 
- Използвайте превантивно Сектор Протект, който е коренова и листна формула, увеличаваща  устойчивостта на вашите култури към вредители, стрес и болести. Той също така увеличава производството на етерични масла и добива при маслодайни култури.
 
Сектор Протект стимулира във вашите растения вътрешни защитни механизми, тоест производството на ензими в клетъчните мембрани /вакуоли/, които се освобождават веднага, след като растенията са атакувани от вредители или болести. Това се нарича "свръх чувствителен отговор".
 
 
NADPH оксидазата, която се намира в клетъчните мембрани се активира и започва производството на водороден пероксид  H2O2. Той е токсичен за повечето вредители и причинява разбиване на клетъчната им стена, това е т.н. „оксидативен взрив“.
 
Увеличава се производството на летливи съединения -фитоалексини, които са първата линия на растителна защита и създават системна резистентност, ISR.
Сектор Протект съдържа същите видове молекули, които растенията използват, за да произвеждат IRS протеини и безброй ензими, за да се борят с вредителите. 
 
Тези нови протеини растенията произвеждат в отговор на инфекции от насекоми, бактерии, гъби или вируси, наречени патогенно свързани протеини.
 
Препоръчваме употребата на нашия продукт, дори профилактично срещу инсекти и вируси и за създаване на имунитет на културите с цел преодоляване на стреса, породен от променливите температури.  Така в растенията се отделят фитоалексини за създаване на системен резистенс.
 
Поради малката височина на растенията на този етап е важно да се обработва и почвата, от където идват тези проблеми: бактерии, гъби и инсекти.
 
 
Покачването на температурите,  влажността през пролетта и третирането листно на културите с органични торове води до опасност от появата на:
  -при пшеница: брашнеста мана, секториоза, фузариум, листни петна.
  -при слънчоглед: фома, фомаксис, склеротиния, обикновена и брашнеста мана.
 
Сектор Протект действа, като силен прилепител и трудно се измива от дъждове. Повърхностно активните вещества открепват гъбите и бактериите от листата и стеблата и ги убиват, като разбиват клетъчната им стена. Ако не е третирано с фунгицид, при появили се проблеми може да се увеличи дозата двойно и да се повтори след 7-15 дни.
 
Препаратът убива акарите, листните въшки, белокрилките и други такива, като парализира краката и смукателите им.
При третирането съвместно с препарати за растителна защита се засилва ефекта и прилепителната способност.
 
Продуктите на Биохум ООД помагат на посевите да растат здрави и да дават по-високи добиви. Прилагат се профилактично или когато се очаква насажденията да преминат през неблагоприятен период, породен от недостиг на хранителни вещества или болести.
 
Правилното им използване води до все по-добри резултати с всяка изминала година. Така, на практика, земеделските стопани си осигуряват един верен помощник. 
За повече информация и подробности за продуктовата гама на Биохум ООД, посетете сайта biohum.com