Отдавна е време кооперативното движение в България да влезе в 21 век и да се ползват добрите примери на държави като Франция, Германия или скандинавските държави. 80 % от земята в Европа се гледа на кооперативен принцип. Това каза пред представители на земеделски кооперации от Добричка и Силистренска област Явор Гечев, председател на НСЗКБ (Национален съюз на земеделските кооперации в България).
 
 
Сега действащият закон не е предназначен само за земеделските кооперации, той е правен преди десетилетия при други условия. „Няма нищо общо между една дентална, финансова или земеделска кооперация. Земеделието иска абсолютно самостоятелен подход”, изтъкна Гечев пред присъстващите кооператори. 
 
„Тази наша инициатива върви вече 6-7 месеца. В момента сме във фаза, в която сме направили някакъв вариант на закона. Това е първата среща тук в Добруджа, ние обсъждаме и уточняваме текстове и приоритети и как това се отразява върху самите кооперации”, подчерта още Явор Гечев и допълни, че се мисли за варианти в областта на цялото кооперативно движение в областта на земеделието.  
 
 
Една от основните промени в новия закон за кооперациите е установяване на връзката със земята. „Първо ние обвързваме кооперациите със самата земя. До момента на практика те представляват капиталови дружества по закон. Те нямат връзка със собствеността, със земята. Това поражда изключително големи проблеми”, изтъкна част от недостатъците на досега действащия норматив Явор Гечев. 
 
В целия свят кооперативното движение е елемент на комасацията. „Това дава по-добра функционалност на земята за създаване на трайни насаждения или поливни инсталации. Това всъщност е форма на кооперативизъм”, обобщи още Гечев. По думите му това в сега действащия закон не е застъпено. 
 
69 са работещите кооперации в Добричка област. Средният размер на земята, която обработват, е 15 000 дка. Те също са на позиция, че земята трябва да бъде фактор в кооперативната структура, заяви Кирил Комитов, секретар на Областния съюз на земеделските кооперации в гр.Добрич. „В  сегашния закон има клауза, че член-кооператор може да бъзе всеки, който е внесъл дялова вноска.
 
Земята никъде не е посочена. Без земя земеделие не може да се прави, няма как да има приход или развитие. Затова ние предлагаме в закона да има клауза член-кооператор да бъде този, който е внесъл земята си в кооператива”, обобщи Комитов. 
 
Около 900 са кооперациите в България, които искат работещ закон. „Искаме той да не е партиен и затова произтича от браншовите организации”, уточни Явор Гечев и допълни, че все още е далеч моментът за вкарването му в парламента. На поредица от срещи със земеделските кооперации в страната ще бъдат изслушани всички предложения и изчистени всички детайли по новия закон.