"В общините Казанлък и Баня около 3 000 декара овощни насаждения са тотално унищожени заради градушките тази година. От едно насаждение от 600 декара череши всичките са ударени от градушка, там загубите са на 100%. За да се отгледат 100 декара череши, годишната инвестиция е около 100 хиляди лв на 100 декара череши, т.е. 1000 лв. на декар. Един производител със 100 декара череши, чиято реколта е унищожена тази година, грубо е загубил 100 хил. лв." Това заяви Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България пред Фокус. 

 

„Няма как да се разграничат определени райони в страната, където положението е най-трагично. Действително, почти всички райони са засегнати еднакво, просто някои стопани са имали късмет. Дори и на местата, на които има изградени площадки за противоградни ракети, вследствие на градушките и там пораженията са огромни. В момента прибавяме тези данни, които имаме от останалите части на страната и може би в началото на юли ще бъдем готови да изпратим към Министерство на земеделието една обобщена картина на бедственото положение на овощарството в България. Първо имаше измръзвания, които намалиха добива до около 50% и накрая вече градушките довършиха овошките“, добави Гроздева. 

 

По думите на члена на Асоциацията на овощарите, много от земеделските производители са потърсили помощ от различни съюзи и асоциации, с цел компенсиране на загубите от градушките. 

 

„Един производител със 100 декара череши, чиято реколта е унищожена тази година, грубо е загубил 100 хил. лв. Той не може да ги възстанови по никакъв начин, освен ако не изтегли кредит и не се надява на някаква адекватна помощ от държавата, или от ЕС. Предполагам, че ще се стигне и до задлъжняване на голяма част от земеделците. Няма как субсидиите, които получаваме, да покрият тези разходи. Колкото и субсидии да се съберат на един овощар, те не правят повече от 250 лв на декар, а да не говорим, че той остава и без доход“, каза още Живка Гроздева.