Във всички оперативни програми за следващия програмен период ще бъде заделен специфичен ресурс, който ще бъде усвояван единствено в Северозападния район за планиране. Това съобщи в Монтана доц. д-р Стилиян Димитров от Софийския университет по време на дискусия за прилагането на интегрираните териториални инвестиции в региона, цитиран от „Монт-прес“.

 

По думите на доц. Димитров земеделието е един от трите сектора, в които с приоритет ще се инвестира в периода от 2014 до 2020 година в Северозапада. Според доц. Димитров точно вложенията в тези сфери – земеделие, туризъм и инфраструктура, ще позволят регионът да преодолее различията с останалата част на страната и да догони другите райони по икономическо развитие.

 

Причините за днешното състояние на Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен - петте области, които формират района, се коренят в недостига на регионални политики, ограниченият демографски потенциал, лошата инфраструктура, недоброто образование и здравеопазване. По думите на Димитров последните пет години в региона се наблюдава нарастване на земеделието за сметка на индустрията.

 

Около 14% от произведената продукция е свързана с аграрния сектор. Това се дължи не толкова на развитието му, а на упадъка на региона, категоричен е Димитров. Интегрираните териториални инвестиции ще спомогнат за преодоляване на трудностите, категорични са експертите.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!