В майския си доклад за търсенето и предлагането на селскостопански стоки на глобалния пазар (World Agricultural Supply and Demand Estimates), американското аграрно министерство предвижда сериозен скок на реколтите от царевица и соя, и съответен рязък спад на цените.


Въпреки че студената пролет забави засяването на царевицата, фермерите усилено запретнаха ръкави през последните седмици. В резултат, ведомството очаква добивите тази година да достигнат 14.14 млрд. бушела, или с 31% над постигнатите през предходния сезон - 2012.


Министерството публикува и първите си прогнози за цените на новите реколти, като най-голяма промяна има при очакваните котировки именно на царевицата.

 

Предвижда се фермерите да вземат между $4.30 и $5.10 на бушел, което е далеч под постигнатите за сезон 2012/2013 г. рекордни цени от $6.70 - $7.10. Според доклада, стоковите пазари може да се очакват добиви от 158 бушела на акър, а общата реколта от 14.14 млрд. бушела ще надмине рекорда от 2009 г. от 13.09 млрд. бушела.

Оценките за експорта бяха съкратени спрямо февруарските изчисления, но според експерти, дори и така, те може би са твърде отпимистични.


„Тази есен, американските износители ще трябва да се конкурират с бразилските, които вече ще прибират втората си реколта.” – коментира икономистът на AFBF Тод Дейвис.  От министерството очакват ръст на експорта от 550 млн. бушела, до 1.3 млрд. бушела, сериозно съвземане след като износа миналата година отбеляза най-ниското си ниво от 1970/71-а година  насам.

 

Доставките ще набъбнат с 3 млрд. бушела спрямо миналата година, до рекордните 14.9 млрд. бушела, но търсенето също ще се покатери значително – с 16%, не само заради съвземането на износа, но и поради засиленото производство на етанол, подсладители и фуражи.


На глобално равнище, реколтите от царевица ще набъбнат до рекордните 965.9 млн. тона, а количествата, реализирани извън САЩ, ще са с 23.5 млн. повече, отколкото миналата година. Най-силен ръст ще отбележат бившите съветски републики, страните членки на Европейския съюз и Китай. Щедри добиви очкават и селскостопанските производители от Бразилия и Аржентина. Търговията ще се оживи, като увеличаващият се внос на Поднебесната империя ще компенсира забаването на импорта на държавите от Стария континент. По-ниските цени предполагат ръст на експорта в редица държави, като Украйна и ЕС, но намаление се очаква в Бразилия, Индия и Аржентина.

 

Световното потребление ще достигне рекордните 936.7 млн. тона,  или със 72.8 млн. тона повече, отколкото за реколта 2012/13 г. Глобалните запаси ще набъбнат с 29.2 млн. тона, до 13 годишния си рекорд от 154.6 млн. тона.


Освен при царевицата, майският доклад на щатското агро министерство очаква рекордна година и за соята, с ръст на добива от 375 млн. бушела, до 3.39 млрд. Американските фермери могат да очакват да получат между $9.50 и $11.50 на бушел, далеч под цените от $14.30 на бушел от миналата година.

 

При пшеницата, в САЩ ще бъдат пожънати с 2.057 млн. бушела или 9% по-малко, отколкото миналата година, а търсенето ще се понижи със седем на сто, както поради по-ниското вътрешно потребление, така и заради свиването на износа. Експортът за 2013/14 ще възлезе на 925 млн. бушела или със 100 млн. под изнесените количества за сезон 2012/13 г. Щедрите реколти, очаквани в основните експортни конкуренти на САЩ, ще ограничат възможностите за продажба на американските производители. Под натиска на международните пазари, цените се очаква да паднат до диапазона $6.15 - $7.45 на бушел, спрямо рекордните $7.80, постигнати миналата година.


Продукцията, реализирана извън САЩ, ще набъбне с 51.2 млн. тона и ще компенсира по-ниските добиви в страната. Така общото глобално предлагане ще нарасне с 45.5 млн. тона спрямо миналия сезон, до рекордните 701.1 млн. тона.

 

По-високи добиви се предвиждат при почти всички основни износители,

но най-вече в бившите съветски републики и ЕС, където се очаква увеличение от съответно 29.9 млн. т. и 6.7 млн. тона. С общо 6.2 млн. тона ще нарасне продукцията в Австралия, Аржентина и Канада.


Глобалното потребление също ще се оживи, с 20 млн. тона, както поради търсенето на фуражи, така и на хранителни продукти, произвеждани от жито.  „Майският доклад на щатското селскостопанско министерство е добра основа за прогнози, но все още всичко е в ръцете на Майката Природа. Тя ще диктува какво ще е времето и какви реколти в крайна сметка ще добият фермерите” – коментира Тод Дейвис. – „Все още остават много неизвестни.”
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!