Служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още днес. Причината - африканската чума по свинете. Общинарската си позволила на своя глава да разпространи по мейла, макар и неофициално, указания към кметовете от селата на община Стара Загора, според които заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани от хората в личните им стопанства.

Извънредни мерки в Добрич: Доброволно клане на прасета в срок до 5 август

Информацията съобщиха от общинския пресцентър и уточниха, че въпросната служителка се позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато обаче никога не била издавана.

Заповед - няма, по-скоро препоръки от областната епизоотична комисия. От там предупредиха, че след 5 август започват масови проверки по селата дали хората отглеждат нерегистрирани официално прасета. Ако бъдат открити подобни животни, те ще бъдат умъртвявани на място, труповете им - прибрани, а собствениците им ще бъдат глобени, вместо да получат някаква компенсация, става ясно от указания, изпратени от областната дирекция по безопасност на храните до кметовете на общини.

До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на АЧС. 

Съвсем по-различна е ситуацията в Добричко. 

Бедствено положение за срок от 7 дни обяви Щабът за защита на населението от бедствия в Добрич. Заседанието бе свикано от областния управител Красимир Кирилов заради усложнената епизоотична обстановка и нарастващите случаи на АЧС в промишлените обекти у нас.

Африканската чума: Кой сгреши, къде, защо?


Фермерите имат срок до 5 август 2019 г. да умъртвят домашните си прасета и да приберат месото за лична консумация. След изтичане на гратисния период по график ще бъдат извършени проверки във всички населени места в Добричка област. При открито животно то ще бъде умъртвено от служители на ОДБХ и загробено на определената площадка без право на консумация, а собственикът ще бъде глобен съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Санкцията за стопанин, отглеждащ нерегламентирано прасе, е в размер от 150 до 1000 лв.  В същия 7-дневен срок кметовете и кметските наместници на населени места трябва да посочат терени в рамките на землищата за загробване на умрелите животни. 


Съвместно със служители на Областната дирекция на МВР започват проверки по населените места за спазване на разпоредените мерки. 


Забранено е свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове, се казва още в заповедта на областния управител. За спазването на разпорежданията ще следят служителите на държавните и ловни горски стопанства, като при установено нарушение глобите са до 500 лв. 


По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област. Органите на Областно пътно управление Добрич ще почистват и дезинфекцират бетонните контейнери по паркингите, както и отбивките по пътищата от Републиканската пътна мрежа. При необходимост в хода на провежданите действия ще бъдат привлечени човешки ресурси и техника от военните формирования на Министерство на отбраната.


Областният управител Красимир Кирилов отправи призив към жителите на област Добрич за отговорно отношение и своевременна реакция във връзка с усложнената епизоотична обстановка и предприемане на действия с цел недопускане на разпространение на заболяването и опазването на икономиката на област Добрич. Близо 100 000 са прасетата в промишлените ферми на региона.