Около 30 лева ще бъдат националните и европейски доплащания за единица площ през следващата година, заяви министър Найденов по време на откриването на първото специализирано изложение за горска техника и оборудване "Булфорест шоу", което се провежда от днес до 9 юни на връх Мечи Чал, над Чепеларе.

Министърът заяви също, че земеделските производители, които пострадаха от опустошителната градушка, могат да бъдат напълно обезщетени от Eвропейския кризисен фонд, но според регламента, те трябва да имат задължително сключена застраховка и реколтата да е унищожена на 100%.

"Тъй като ежегодно имаме проблем с различни природни бедствия трябва да се помисли за въвеждането на задължителна минимална застраховка срещу природни бедствия за земеделския сектор, подобно на застраховката гражданска отговорност." По този начин от 30 лв. субсидия за единица площ, земеделските производители ще трябва да отделят по около 50 ст. на декар, за да може да се захрани един гаранционен застрахователен фонд, който да може да се ползва за обезщетения при евентуални бедствия, заяви още министър Найденов.

Според него, така ще бъдат защитени интересите на земеделските производители, които в момента масово не застраховат продукцията си и ще отпаднат и обвиненията от застрахователния сектор, че държавата не възпитава производителите в действия на превенция и се ощетява бюджета винаги при възникване на подобни събития, като се налага държавата да изплаща помощи на пострадалите производители.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!