Обилните пролетни валежи в югозападна Франция и северна Италия може да доведат до значително намаляване на реколтата от царевица в тези големи страни-производители. Това не съвпада с очакваното възстановяване на производството в страните-членки на Европейския съюз.

 

Анализатори очакваха Европейският съюз да прибере по-голяма реколта от царевица през тази година, след като през 2012 г. тя беше повлияна от сушата през летните месеци в южните и източните страни, съобщава Agri.EU


Изпълнителният орган по прогнози за Европейския съюз, предвиждаше в края на май 2013 добивите на царевица да са 66.2 милиона тона , в сравнение с 58,3 милиона през миналата година. Анализатори от частната агенция Strategie предвиждавиждаха добивите от царевица да достигнат 66,4млн тона. Мокрото и студено време през май обаче забави полевите обработки в Западна Европа. Това забавяне може да намали добивите значително, взависимост от климатичните условия по време на най-важния период за развитието на царевицата - лятото.

 

Във Франция, най-големият производител на царевица в ЕС, на около 5 на сто от посевите има поражения, поради обилните валежи. По-възрастните земеделски производители казват, че никога не са виждали подобно нещо, посочи Гилес Еспангол, ръководител на Института по царевица „Арвалис“, цитиран от Agri.EU. Все още има около 150 000 до 200 000 хектара царевица за зърно и фураж, която трябва да бъде обработена. Ако очакваният дъжд в края на седмицата се пролее, земеделските стопани няма да могат да извършват някакви агротехнически дейности на полето преди 20-25 юни, коментира още Гилес Еспангол.

 

Насажденията с царевица в Италия закъсняват с около месец, посочи Марио Салви, анализатор на зърнените пазари в Асоциация на фермерите в Италия. От Асоциацията оценяват, че около 10-20 на сто от планираните площи няма да бъдат засети. Най-тежко засегнатите райони са Ломбардия и Пиемонт, поради непрекъснатите валежи. По-слаби са валежите във Венето и Емилия-Романа. Ако температурите не са твърде високи през следващите месеци и не вали прекалено много, това ще помогне на царевицата, допълни още Салви.


Реколтата от царевица в Германия през тази година се очаква да спадне до 4,94 милиона тона от 5,49 милиона тона през 2012 г., коментира големият търговец на зърно Тьопфер.

Производството на царевица в Европейския съюз все още има възможност да се увеличи, ако източните страни-производители като България, Унгария и Румъния запазят курса на възстановяване на производството на царевица след трайната суша през миналата година.


Ако времето е благоприятно можем да очакваме 50% ръст на производството на царевица в този регион, той ще бъде основен фактор за очакваното нарастване европейските добиви от царевица през тази година, посочи анализаторът от Strategie Паулине Бойсинот.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!