Земеделски производители от Великотърновско са притеснени от рекордно ниските изкупни цени на зърното. В региона цените са паднали до 250 лв./т, пише в. „Борба“, цитирайки Дойка Петрова, председател на Областния съюз на земеделските кооперации във Велико Търново.

 


„Тази година отчитаме много добри резултати и високи добиви в региона, но голямата ни тревога е ниската изкупна цена, която не може да покрие дори разходите на кооператорите. В началото на кампанията цените започнаха от 300 лв. за тон и някои успяха да продадат на тази цена, но в момента търговците изкупуват на цени от 250 – 260 лв.“, заяви Дойка Петрова. Еднаквата цена, предлагана от търговците в цялата страна, притеснява земеделските производители, според които има картелно споразумение. Във Великотърновска област пристигат търговци от различни краища на страната, включително и от Бургас, но масово производителите отказват да продават и задържат зърното по складовете.

 


На 13 август предстои среща на земеделския министър проф. Димитър Греков с ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации и председатели на кооперации от цялата страна. На нея ще бъдат обсъдени част от най-тежките проблеми в земеделието, включително и ниската изкупна цена на зърното, заради която земеделците искат държавата да се намеси.

 


Сред проблемите, за които непрекъснато алармират земеделските производители, са и унищожените поливни системи, заради които зеленчукопроизводството, с което се славеше България, е почти ликвидирано и у нас останаха да се отглеждат само няколко култури. Затова днес възстановяването на тази система е почти невъзможно, а с прогнозите за настъпващото засушаване това може да се окаже фатално за българското земеделие, категорична е Дойка Петрова. Този проблем се появи с реституцията на земята и продължилото с години унищожаване на хидромелиоративните съоръжения. Това доведе и до преориентирането на земеделците, които започнаха да засяват само пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед. Другият основен проблем е отдаването на огромни площи на арендатори, притежаващи хиляди декари, като България е единствената страна в Европейския съюз, в която този въпрос не е нормативно регулиран. Така у нас по изкуствен път земята се концентрира в ограничен кръг от хора, които печелят от мащаба на обработваните площи, а същевременно дребните производители биват изтиквани от пазара. Картелните споразумения между прекупвачите, които тази година бързо се ориентираха в ситуацията, допълнително унищожават по-малките производители, принуждавайки ги да продават реколтата си на много ниски цени.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!