България ще въведе допълнителни мерки срещу африканската чума по свинете, тъй като опасната зараза вече е много близо до страната.
 
 
Превантивните действия ще бъдат доста ресурсоемки, съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред БНТ.
 
„Започваме много сериозно да се притесняваме, но и да работим по темата африканска чума по свинете, тъй като самата болест вече наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, но вече е наблизо на около 150-160 км от България. Така че тук ще трябва да предприемем доста превантивни мерки, някои от тях са доста ресурсоемки“, заяви министърът.
 
Една от мерките, които вече се предприемат, е изземането на всички хранителни продукти, които идват от заразени гранични пунктове. Възможно е инфекцията да бъде внесена с пресни колбаси в багажа на туристи, които идват от рискови за болестта страни като Молдова, Украйна и Румъния. Като друг източник на болестта са дивите свине.
 
Допълнителни мерки за биосигурност ще бъдат предприети и срещу птичия грип, след като в добричкото село Дончево беше открито вторично огнище на заразата, а 320 хил. птици и над 1 млн. яйца подлежат на унищожаване. По думите на министъра, очаква се появата на още огнища и затова мерките, които ще се предприемат, този път трябва да бъдат много по-сериозни.
 
„Самото изтегляне на яйцата от пазара се налага поради това да не се разпространява болестта. Тя не е опасна за здравето на хората и по различни медии медицински експерти обясниха този процес. За съжаление птичият грип вече втора година е проблем за птицевъдни ферми“, отбеляза Румен Порожанов.