Лешниците виреят добре на наша територия, заяви категорично пред репортер на Фермер.БГ кметът на Община Златарица Пенчо Чанев. Лешниковите насаждения не са екзотика за земеделските производители от общината – от няколко години на различни площи земеделски стопани отглеждат лешници. Чанев пресмята, че в землищата на общината има поне 7-8 фермери, които вече сериозно се занимават с отглеждането на лешници. Повечето проекти, с които са кандидатствали местни малки земеделски производители, са за насаждения между 17 и 30 дка, но някои от насажденията са вече по на 3-4 години.

 

Най-голямата лешникова плантация, обаче, сега е в подготовка. „Става въпрос за около 2 800 дка, взети под аренда от Община Златарица, на които земеделският производител Весела Кутинчева ще отглежда лешници. Тя има договори с ДФЗ и по условията на тези договори в срок от три години инвестицията трябва да започне да се реализира“, каза за Фермер.БГ Пенчо Чанев. Той не скри, че се радва на ентусиазма на фермерите да инвестират в селското стопанство, защото за повечето от тях – особено за по-малките – никак не е лесно.

 

Терените, на които Кутинчева ще отглежда лешници са каменисти и се нуждаят от сериозна предварителна подготовка. Кметът обяснява, че Кутинчева и съпругът й се занимават със семейно земеделие. Към момента вече са почистили и подготвили по всички изисквания терен от 600 дка.

 

Освен лешници на територията на община Златарица фермери отглеждат активно сливи, орехи и зеленчуци. Най-старата орехова градина в района е на повече от 10 години и през тази година фермерът Марин Русев е имал сериозни добиви, допълва Пенчо Чанев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!