Китай е изключително заинтересован от инвестиции в страните от Централна и Източна Европа, а България може да стане център за аграрно развитие и производство, каза пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието и храните Димитър Греков, ден след участието му в Срещата на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа и съпътстващия я икономически форум, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Министър Греков припомни, че и преди тази среща е имал разговори с посланика на Китай у нас, в резултат на което участниците в Срещата на върха са имали много добра представа за българското земеделие. „Оценката на китайската страна за българското земеделие е много висока и на тази база беше взето решение, че България може да бъде център на земеделието в Централна и Източна Европа, работейки заедно с китайските си колеги“, обясни Греков.

 

На въпрос какви инвестиции е готов да направи Китай в родното земеделие, министърът коментира: „През следващите години се очакват сериозни промени в агроклиматичните условия в световен мащаб. Точно затова нуждата и от фураж, и от храна за хората ще бъде изключително голяма. В такава посока са и инвестициите, които Китай възнамерява да направи в България. Става въпрос за изграждането на фуражни заводи, които ще произвеждат концентриран фураж, а продукцията ще се изнася за Китай“.

 

По отношение на обемите на производство и за съдбата на родните фуражни заводи, министърът поясни, че мощностите, които имат българските фуражни заводи са недостатъчни да задоволят търсенето на Китай и с това е свързано и намерението за изграждане на нови заводи. Според него, това ще увеличи и рентабилността на зърнопроизводството у нас, тъй като в момента изнасяме само суровина.

 

По думите на министър Греков сред акцентите на интереса на китайците към страната ни е и възможността в България да се произвеждат екологично чисти продукти – особено за деца.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!