Идеята на Европейската комисия за намаляване на тавана на директните плащания за площ на едно стопанство от 300 000 евро на 60 000 -100 000 евро намира подкрепа сред производителите на плодове у нас.
 
 
„При нас, овощарите, площите са по-малки. Ние сме привърженици на понижаване на тавана, защото по известната логика парите, които надхвърлят тавана, отиват за преразпределителни плащания. Това са средства за по-малките производители“, коментира пред Фермер.БГ Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 
 
Той обясни, че едно голямо производство, например с повече от 1000 декара овощни градини, печели достатъчно от мащаба си. Високият таван на субсидията облагодетелства тези стопанства твърде много в сравнение с по-малките. 
 
„Така малките остават в неизгодно положение. Затова ние сме твърди привърженици на по-нисък таван и съответно тези пари да отидат за по-малките производители“, обясни Николай Колев.
 
 
Според него, много внимателно трябва да се прецени на общоевропейско равнище къде да бъде поставена новата граница.
 
„Равнището от 60 000 евро по принцип наистина ще е твърде ниско за големите и за средните стопанства в зърнопроизводството. Компромисен вариант трябва да се намери между 60 000 евро и 100 000 евро“, смята председателят на съюза.
 
 
По думите му, важен е и процесът на сближаване на субсидиите за фермерите в новите и в старите страни-членки.
 
„С всеки следващ програмен период тези суми се приближават една към друга. Ако не през следващия, то през по-следващия програмен период вече би трябвало да са изравнени. Но трябва политическа воля за това и нещата се случват малко по-бавно“, каза Николай Колев. 
 
Идеите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. ще се обсъждат по време на пленарни заседания на Европейския парламент от днес, 28 май, до 31 май.