НИК направи силно представяне на селскостопанското изложение БАТА Агро 2013, което се проведе в Стара Загора.

 

Специализираната в прецизното земеделие фирма продължава да представя последните новости при GPS оборудването за земеделски машини. Но освен новости бяха демонстрирани и едни от най-популярните системи. автоматично хидравлично управление Autopilot™ и RTK точносттa от 2 см.

 

Когато машината се отклони от линията на навигация, Autopilot™ системата дава сигнал за корекция на позицията и автоматично коригира движението на машината без значение от типа терен като модерните Т3 сензори вградени в контролера поддържат машината върху линията за навигация обясни пред Фермер.БГ Георги Георгиев, търговски представител на НИК за Северозападна България.

 

Автоматизираната система за управление Autopilot™ се интегрира към хидравличното управление на машината, позволявайки свободен достъп до контролните прибори без значение от марката и модела на машината. По този начин земеделските производители имат възможност да работят с една от най-прецизните системи на пазара без да се обвързват с дадена марка техника, допълни Георги Георгиев.

 

На БАТА Агро 2013 НИК Електроникс представи и флагмана в дисплеите за прецизно земеделие - FmX™ интегриран дисплей. Той предлага възможности за управление, картиране, управление на инвентара и контрол на нормата. Голямо приложение в България са намерили безжичната обмяна на данни от машина на машина и безжичната обмяна на данни между офиса и полето.

 

Пред Фермер.БГ Георги Георгиев разказа: „Наш клиент земеделски производител, който заради метеорологичните условия тази пролет закъсня със сеитбата се наложи да я направи в много кратки срокове, закупи 6 комплекта дисплеи FmX™ и управления Autopilot™. Те бяха монтирани на трактори, 5 от които с 6-редови сеялки и една 12-редова сеялка, които работеха едновременно всеки един дисплей показваше на механизатора къде се движат другите машини и от къде са преминали вече в реално време. GPS оборудването значително ускори сеитбата като механизаторите много бързо свикнаха да работят със системата. До голяма степен GPS оборудването Trimble минимизира техните грешки, които без него те биха допуснали от невнимание, умора и други субективни фактори“.

 

НИК Технологии – най-новото направление на НИК, представи американските пивотни поливни системи Valley. Методите за напояване, които Valley предлага са най-естественият начин за осигуряване на вода на растенията, наподобяващ дъжда, като в същото време осигуряват ефективност на разходите за потребление на вода и разходите за експлоатация на машината. „Проблем в момента е инфраструктурата в България, която затруднява доставянето на вода до съответното поле за напояване.

 

Ние от НИК се стремим да се справим с този проблем като осигуряваме подходяща инфраструктура до съответното поле. Това не винаги е лесна задача, но се стремим в зависимост от водоизточника, с който разполагаме да вземем най-правилното и ефективно решение. Опитваме се да изберем съответното трасе, съответния водоизточник, който ще е най-добър (река или сондаж на кладенци), за да осигурим необходимата вода за съответната култура“, посочи Лилия Казанджиева, продуктов мениджър на Valley.

 

Традиционно на изложението НИК Агро Сървис представи пред земеделските производители услугата почвено картиране и анализ.

 

Връзката между двата акцента, които правим на тазгодишното изложение БАТА Агро - поливни системи и почвено картиране и анализ е много тясна, тъй като поливните системи са изключително важни за ефективното земеделие. Целта е да се получат високи добиви, а без прецизно поливане – такива няма да има. Заедно с това е необходимо и много балансирано торене, коментира управителят на НИК Иво Куманов.

 

НИК предлага две услуги за подобряване ефективността след изграждане на поливните системи, като те са съобразени с почвения състав на полето, където ще се изграждат. Съставяме програма за подхранване и програма за поливане, което цели да осигури максимума като добив от една площ, допълни още Куманов.

 

Преди да започнат масово предлагане и на двете услуги специалистите от НИК са преминали обучения и са почерпили опит от държави като САЩ, Франция, Германия. Компанията Valmont Industries имаше специално изискване към нас да съобразим изграждането на поливните системи с добрите земеделски практики, с добро хранене, с прецизно земеделие, защото всички знаем, че резултата от поливането в крайна сметка е добив, но добивът зависи и от редица фактори. Нашата цел е да помогнем за повлияването на колкото се може повече от тези фактори“, каза в заключение управителят на НИК Иво Куманов.

 

Гледайте видео репортаж по темата във Фермер.БГ TV:

 

 


 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!