Страни като България, Хърватия, Румъния, Полша, Финландия и други наравно посрещат климатичните проблеми и бедствията. За това остава необясним въпросът за разликите в подпомагането и неравностите при субсидиите, които получават. Заговори се за сближаване на субсидиите, а те трябва да се изравняват. Това коментира евродепутатът Момчил Неков пред Фермер.БГ.
 
 
По думите му в страната трябва да се прилагат комплексни подходи, които към момента липсват.
 
„Трябва да използваме други инструменти, за да се подпомогнат производителите в слабо заселените региони. После се чудим защо младите хора напускат страната ни. Подходът трябва да е комплексен и това важи и за планинските райони, и за географските означение, и за животновъдния сектор, както и за растениевъдния“, обясни той.
 
Неков допълни, че редица са предложенията за по-справедливо разпределение на финансирането в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 
 
„В някои предложения се казва, че трябва да се калкулира колко души са необходими за обработването на един декар земя в различните сектори. В същите тези предложения е добавено, че 1 човека може да обработи 2 хил. дка пшеница, а за един дка пипер са необходими 4-5 души. Това е ясен пример как растениевъдството създава работна ръка на малка площ. Въпреки това аз предлагам да се въведе коефициент“, добави евродепутатът.
 
Според него с коефициентът разпределението на субсидиите у нас може да стане по-справедливо и в същото време ще се предотвратят фалити в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“. 
 
„Можем ли да се конкурираме с полските ябълки? Не, не можем. Затова трябва да се съсредоточим върху това, с което можем – пипер, розов домат и т.н Но първо е необходимо да задоволим нашия пазар и след това да изнасяме навън. Зад това обаче трябва да застане държавата“, категоричен е той.
 
Момчил Неков заключи, че е необходимо също така да се стимулират младите фермери с нисколихвени или безлихвени кредити.