Без субсидии и гаранции овцевъдството и козевъдството в Европа и у нас са в риск. Това каза евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждане за предизвикателствата пред двата сектора на Стария континент, провело се в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Неков. 
 
 
„Колкото и да не звучи привлекателно за Еврокомисията, тези два сектора имат нужда от подкрепа срещу нелоялните търговски практики като забавяне на плащания и подбиване на цената, които задушават тези два сектора“, заяви българският евродепутат. 
 
Според него без редовни и навременни плащания животновъдите не могат да извършват необходимите последващи действия, с което пък реинвестирането в сектора се прекъсва и секторът става икономически рисков и непривлекателен в България. 
 
Неков припомни всеизвестния проблем за липсата на работна ръка в сектора, който съществува и в Европа и неговото изостряне през последните години се усеща чувствително. Той отбеляза, че средната възраст на хората в бранша, който е под засилващ се натиск от страни като Австралия и Нова Зеландия, е 60 години. 
 
 
Именно заради тези проблеми миналата седмица комисията по земеделие в Европарламента прие текст на българския евродепутат, в който се предлага ЕК чувствителните отрасли, каквито са овцевъдството и козевъдството, от преговорния пакет. Двете Тихоокеански държави са лидери в света по производство на овче мляко и месо и опасенията на еврофермерите са, че към тях изискванията за хуманно отношение и опазване на околната среда са по-високи. Точно заради това отварянето на Единния европейски пазар за безмитен внос ще бъде пагубно за тези сектори. 
 
Според Неков схемите за географски означеня ще дадат възможност за защита на продуктите като месо от шуменската медночервена или западно-старопланинската породи овце или зеленото сирене от Черни Вит, което също се прави от мляко на местна порода. 
 
„Европейското законодателство предвижда термин за качество „планински продукт“, чрез който мляко и месо от животни, отглеждани в планинските региони могат да получат повече видимост“, допълни евродепутатът. 
 
В допълнение Неков стартира експертна работна група „планински продукт“ преди няколко седмици в София, чиято цел е да се разработи предложение за въвеждането на термина  „планински продукт“ в българското законодателство.