Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) изрази днес в свое становище опасенията си за състоянието на сектор "Зърнопроизводство" и реколта 2013.

 

"Увеличават се проблемите пред родния зърнопроизводител, обусловени от несигурността в сектора и липсата на политическа воля за решаване на проблемите му, от мудните действия на администрацията и негативната пазарна конюнктура. Ниските изкупни цени на зърно на старта на тазгодишната кампания ще предизвикат сериозни затруднения на всички зърнопроизводители, а за част от тях дори фалити", посочват от НАЗ.

 

Според браншовата организация нарастващата ежегодно себестойност на зърнената продукция, поради увеличение в цените на торове, препарати, семена, рента, земеделска техника и горива, за които не се ползва облекчен земеделски акциз, и понижените изкупни цени ще са причините много български зърнопроизводители да не покрият направените производствени разходи и да са силно затруднени при залагането на продукцията за следващата стопанска година.

 

Обстоятелствата допълнително се влошават и от едномесечното забавяне на издаването на удостоверенията за декларирани площи, които улесняват достъпа на зърнопроизводителите до банкови кредити. Тази ситуация предоставя благоприятно поле за изява на търговците на зърно, които натискат изкупните цени още по-надолу, злоупотребявайки с нуждата на земеделските производители от оборотни средства. Проблемът е от компетенциите на МЗХ и ДФЗ и трябва да бъде незабавно решен, тъй като всеки един ден закъснение ощетява сериозно българските производители и води до спекула с изкупните цени. Несигурността в сектора е подхранвана и от мудните действия на администрацията в МЗХ и ДФЗ по отношение на агроекологичните плащания по м.214 от ПРСР за направлението сеитбооборот, посочват още от НАЗ.

 

От НАЗ са обезпокоени и от това, че в новият програмен период на ОСП 2014-2020 ще има намаление на бюджета на програмата.

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите призовава законодателната и изпълнителната власт за отговорно държавническо поведение и предотвратяване на сътресения в българското зърнопроизводство.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!