Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) публикува на своя сайт официална позиция относно коалиционните преговори за земеделие. 

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

От асоциацията заявяват категорично, че подкрепят водените преговори за коалиционно споразумение между ПП „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ.

НАЗ не е провела Управителен съвет, на който да се обсъди решение за протести, както се тиражира в някои електронни медии.

Ръководството на асоциацията ще инициира срещи с политическите партии, за да представи проблемите на сектора

Зърнопроизводители: Вярваме, че градивните разговори преминават през добрия тон и молим медиите да се разграничат от желанието си да въвличат НАЗ в провокации.

От бранша подчертават, че е необходим разширен състав на разговори по темата „Земеделие“ и призовават бъдещите политики на следващото правителство да се водят с представители на всички браншови организации. 

„Всеки друг формат на разговори оставя отпечатъка на съмнението, че в хода на разговорите ще се прокара дългата ръка на лобизма. Вярваме, че промяната в сектора трябва да се случва прозрачно и обективно“, допълват от асоциацията. 

Отново се повдига въпросът за необходимостта от създаване на Закон за браншовите организации, който да осигури достъп в преговорните процеси на легитимни представители в земеделския сектор.

„НАЗ ще помага със своята богата експертиза на всички политически партии в името на една балансирана и равнопоставена аграрна политика“, заключават зърнопроизводителите.