Проф. Димитър Греков официално е новият министър, който ще оглави Министерството на земеделието и храните в Програмния кабинет.


Правителството с премиер Пламен Орешарски беше гласувано от 42-рото Народно събрание на редовно парламентарно заседание днес. 217 депутати гласуваха персоналния състав на Министерски съвет  – от тях „за“ - 119, „против“ – 98.

Министерство на земеделието и храните се запазва без да се преобразува.

Правителството с премиер Пламен Орешарски положи клетва. Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се, произнесоха министрите. Премиерът и министрите подписаха клетвен лист.  
 

По-късно днес  проф. Иван Станков ще предаде поста си на земеделски министър проф. Димитър Греков в Министерство на земеделието и храните.

 


Кой е Димитър Греков

Димитър Греков е роден в град Любимец, обл. Хасково. Завършва висше образовани в Аграрния университет в Пловдив. Работи там над 26 години. Димитър Греков е професор и доктор на селскостопанските науки. През ноември 2007 г. е избран за ректор на Аграрния университет, като в момента кара втори мандат (2011-2015 г.). Проф. Греков преподава в университета "Животновъдство", "Бубарство" и "Въведение в аграрните науки". Научните му интереси, според сайта на учебното заведение, са в областта на черничевата копринена пеперуда както и в областите Селекция и технология. До момента Димитър Греков беше зам.-председател на Бизнес-научния съвет към Министерството на земеделието и храните. Това е структура, създадена от служебния министър Иван Станков и основната й цел беше да подготви до края на май обща стратегия за развитие на земеделието до 2020 година. Има над 120 научни и научнопопулярни публикации, някои от които в чужбина. Съставител е на 5 учебни помагала. Владее английски и руски език. Женен е и има две дъщери.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!