Напълно унищожена от градушка е реколтата в редица Пловдивски села, като едно от най-засегнатите е село Ягодово, където има много производители на зеленчуци и плодове.

 

Градушката в Пловдивско е продължила цял час и едрите ледени парчета са помляли всичко, включително десетки оранжерии, а на над 50 къщо покривите са увредени.

 

Най-големи са пораженията обаче по нивите. Реколтата е унищожена. Земеделския производител Иван Стоилов от Ягодово пресмята, че загубите му от природната стихия надхвърлят 120 000 лева. Той, както и останалите стопани, не са застраховали продукцията си.

 

Градоносните облаци, които вчера са минали над селото, умишлено не са били обстрелвани с ракети от близкия полигон. Това съобщиха от Агенцията за борба с градушките. „Просто ни е забранено там да стреляме. Иначе ракетите ще падат в Пловдив. Просто, защото градът е на 10 км и не можем да стреляме в тази посока. Просто не можем", каза Красимира Грозева от „Борба с градушките" – Поповица. Комисия от общината и служители на социално подпомагане до късния следобед описваха щетите.

 

Поделенията на Агенцията „Борба с градушките” в Пловдивска област, са свършили перфектно работата си през вчерашния ден. Това обяви инж. Пламен Вълков – областен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.
Според него градобитния облак, който унищожи селскостопанската продукция и част от имуществото на жителите на Ягодово, се е образувал извън рамките на защитените от агенцията зони.