На 11 и 12 юни на територията на цялата страна се развиха мощни купесто - дъждовни  облаци, придружени с градушки, проливни дъждове и ураганни ветрове, като обхванаха територия от над 12 000 000 дка.

Във връзка с това Изпълнителна агенция „Борба с градушките” изстреля над 850 противоградови ракети в цялата страна, съобщиха от Земеделското министерство.
 

В резултат на тези въздействия са намалени до голяма степен нанесените поражения върху селскостопанската продукция в защитаваната територия на областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора и Сливен.

На 11.06.2013г. от 10:00 до 3:50 часа екипите на Регионална дирекция „Борба с градушките” – Голям Чардак обработват 17 градоопасни облака с обща площ 2 060 400 дка. От 15 ракетни площадки като са изстреляни над 200 противоградови ракети.

По време на въздействието около 21,40 ч. в квартал „Точиларци” на гр. Съединение се получава сигнал за паднал елемент от противоградова ракета върху къща в квартала. Нанесени са материални щети на покрива и гредореда на тавана на къщата. Няма жертви или пострадали от живеещите в квартала.

Агенцията е получила съдействието на служителите на МВР. Започнало е отстраняването на щетите, като средствата са осигурени от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”.  В момента екипи на агенцията установяват причините довели до инцидента. Противоградовата ракета е изстреляна от ракетна площадка намираща се в  с. Правище.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!