На Преображение (6 август) се бере първото грозде според стара българска традиция. През тази година и през август лозарите продължават борбата за спасяването на лозовите масиви от неблагоприятните климатични условия. Ситуацията в лозаро-винарския сектор продължава да се влошава, коментира пред Фермер.БГ Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

 

„Лозарите продължават да правят всичко необходимо да спасят реколтата. Има лозя с по над 10 пръскания, защото след всеки дъжд се развиват болести. Голяма част от насажденията, при които се води непрекъсната растително-защитна дейност, засега са в добро състояние. Всички тези мероприятия, обаче, значително оскъпява продукцията, която лозарите ще приберат след месец“, заяви Коев.

 

В районите, в които е паднала градушка, реколтата ще е нулева или не повече от 10-20% от нормалните добиви. Нулеви добиви очакват лозарите в един от най-лозарските райони – Югозападна България. По данни на ИАЛВ през миналата година лозаро-винарските предприятия са прибрали за преработка 250 000 т грозде.

 

„Не съм оптимист за тази година, защото ситуацията продължава да се влошава. За тази година и най-смелите прогнози показват, че количеството прибрано грозде няма да е над 170-180 хиляди тона. Това е драстичен спад“, допълни Коев.

 

Според експертите пораженията от неблагоприятните климатични условия са в еднаква степен и по десертните, и по винените лозя като най-сериозен се оказва проблемът с маната. „Ситуацията в лозарството, а и в зеленчукопроизводството и овощните насаждения е идентична в много страни на Балканите – наводнения и поражения върху земеделските култури има и в съседните на България страни.

 

Това означава, че добрите добиви, които очакват в страни като Италия и Испания ще имат добра възможност за реализация. За сметка на българските производители“, допълни Коев. Лозаро-винарският бранш е категоричен, че 2014-а е най-лошата лозарска година от над 30 години насам.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!