Министерството на земеделието и храните ще предложи диференцирани субсидии за селскостопанското производство. Това заяви в сутрешния блок на БНТ земеделският министър проф. Димитър Греков. Той посочи още, че Правителството не обсъжда намаляване на ставката на данък добавена стойност за хранителните продукти.

Преди седмица МЗХ публикува на интернет страницата си Национална стратегия за развитие на земеделието в България в периода 2014-2020, в която една от заложените мерки за намаляване на дела на производителите, които са в сивата икономика, е намалена ставка от 7% ДДС за плодове, зеленчуци и грозде.  Публикуваната официално в страницата на МЗХ стратегия е под общата редакция на министъра на земеделието и храните от Служебното правителство - проф.Иван Станков, а в отделните секторни стратегии са посочени като автори и редица национални земеделски асоциации, професори, доценти, научни работници и експерти.

 

Земеделският сектор светкавично приветства залегналото в Националата стратегия на МЗХ за усточиво развитие на земедлието в България, което Фермер.БГ първи публикува през изминалата седмица.

* целият текст с предложение за намален ДДС за секторите Плодове, зеленчуци и лозарство можете да прочетете от страница 122 на Стратегията на МЗХ:

 „Идеята на правителството е да стимулира земеделското производство чрез допълнителни субсидии и дотация, но намаляване на ДДС не е обсъждано. Промяната на данъчната ставка няма много да ни помогне. По-скоро трябва да налеем пари, да стимулираме производителите - да се вдигнат на крака, така че да се посигне конкурентоспособно производство", обясни Димитър Греков.

Министърът съобщи, че МЗХ работи за диференцирани ставки на помощта, а не само за „единица площ”, защото за редица земеделски култури – зеленчукопроизводство, овощарство или животновъдство, разходите са по-големи от единните ставки за единица площ. Проф. Греков уточни, че тепърва ще стане ясно дали диференцираното субсидиране ще е от национални доплащания или чрез европейски субсидии. Чрез такава диференциация производството ще се увеличи и рентабилността на тези производства ще бъде по-висока, посочи Димитър Греков.  


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!