Дефиницията за "активен фермер" е сведена до много прости и ясни неща. Това каза по време на Втората национална среща на земеделските производители Снежана Благоева, директор на  Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 

Благоева уточни, че няма да бъдат подпомогани лица, „чиито площи се самоподдържат“. Това означава, че върху дадена земеделска площ трябва да се извършва поне минимална дейност, за да бъде земеделският производител подпомаган. Благоева отново припомни, че към общата дефиниция е добавен списък на субекти, които са изключени от подпомагане – летища, жп структури, стопанства, поддържащи водни съоръжения, спортни игрища и места за отдих. Тя допълни, че всяка държава-членка ще може да изключва с държавен акт от подпомагане субекти, които отговарят на определението „земеделски производител“, но всъщност не извършват земеделска дейност.
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 

„Важни са критериите, които ще приложим, защото те трябва да бъдат разписани така, че да изключат от този списък реалните земеделски производители. И тук имаме нужда от съдействие от страна на фермерските организации, за да се обсъди детайлно кои са за България лицата, които трябва да влязат в списъка, тоест да бъдат изключени от подпомагане. Искаме да се възползваме и от другата възможност – онези стопански субекти, при които земеделската дейност е незначителна част или не е тяхна основна дейност, да бъдат изключени от подпомагане.

 

Имаме такава опция и това е приоритетно национално решение, което трябва да вземем до 1 август 2014 г.“, допълни Снежана Благоева. По думите й, едно от фундаменталните решения, които трябва да вземе България, е свързано с обвързаните плащания. „Рамката е ясна – поддържане на нивото на производство, а не развитие на производството в уязвимите сектори“, каза още Снежана Благоева. Тя припомни, че финансовият ресурс за обвързани плащания е 13% плюс 2% за протеинови култури.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!