В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се обсъждат варианти за прехвърляне на средства от Гаранционния фонд за финансиране на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от ПРСР 2007-2013 г., съобщиха за Фермер.БГ източници от Министерството. Малко под 100 млн. лв. има в Гаранционния фонд и се обсъжда пренасочването на около 1/3 от тях за финансиране на проекти по мярка 121.

 

Преди две седмици от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) обявиха одобрени 84 проекта по мярка 121. По информация на фонда в следващите седмици ще бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв. От ДФЗ обаче, изрично подчертаха, че предложенията се разглеждат в условията на ограничен бюджет. Общият брой на подадените проектни предложения по мярката е близо 1 000.

 

Още през месец април на въпрос на Фермер.БГ има ли резерви и как ще бъдат финансирани всички подадени проекти по мярка 121, зам.-министър Явор Гечев коментира: „Търсим вътрешни възможности по програмата, за да може да има повече средства за мярка 121. Има остатъчни средства и проверяваме колко са тези средства, за да се прецени могат ли да бъдат прехвърлени допълнителни средства към мярка 121“.

 

Пак през април от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) заявиха категорично, че Националният гаранционен фонд може да компенсира липсата на пари за проектите по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 г. и земеделските производители да ползват пари по гаранционната схема.

 

По информация на Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (НГФ), от общия брой подкрепени в България кредити от Гаранционната схема по ПРСР 2007-2013 г. най-голям интерес има от страна на бенефициенти с проекти по мярка 121. По думите на Шидеров по мярка 121 са подкрепени общо 211 проекта като общата стойност на заемите по мярката е в размер на 67.8 млн. лв.

 

Ако не бъде намерено решение за прехвърляне на средства към мярка 121 около 500 проекта ще останат без финансиране. Основна част от застрашените проекти са на малки земеделски производители, развиващи дейност в секторите зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!