След над 9 часови дебати между ръководството на Министерство на земеделието и храните и представители на организации от всички сортови групи тютюн, се стигна до консенсус относно разпределението на подпомагането в сектора, съобщиха от Земеделското министерство.
[news]
В приетия вариант се запазва социалният елемент, който бе поставен като изискване от Министерството при разпределението на националните доплащания за 2014 г. През тази година между производителите на тютюн ще се разпределят средства в размер на 107 млн. лева. 
 
След обсъждането и разглеждането на множество варианти, страните приеха следното разпределение на средствата по сортови групи:
 
1.За „Басми“:
- От 0 до 1000 кг – 3.09 лв./кг
- От 1 001 кг до 2 000 кг – 3,00 лв./кг
- От 2 001 кг до 45 000 000 кг – 2,00 лв./кг
 
2.За „Каба Кулак“ – 1,58 лв./кг
3.За „Бърлей“ - 1,15 лв./кг
4.За „Виржиния“ – 0,91 лв./кг
 
Решението предстои да се приемане на Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе следващата седмица в Министерството.
 
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че тютюнопроизводството е специфично и точно за това се отделят средства от националния бюджет не за неговото субсидиране, а за преориентиране към развитието на алтернативно земеделие. Министърът на земеделието бе категорична, че възможностите на държавата за подпомагане на тютюневия сектор у нас намаляват с всяка изминала година и точно за това е необходимо тютюнопроизводителите да преориентират своите производства, като се възползват от други финансови източници. Десислава Танева даде за пример възможностите за кандидатстване по мерките от новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!