Около 600 са подадените проекти по подмярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от ПРСР 2014-2020 г. Над 83 на сто от тях са за инвестиции в чувствителни сектори, съобщиха от ДФЗ пред БТА.
 
В графата чувствителни сектори влизат: картофи, домати, сладък и лют пипер, патладжани, краставици, тиквички, дини, пъпеши, бамя, захарна царевица, градински фасул, грах, бакла, зеле, карфиол, броколи, салата,марули ,спанак, магданоз, копър, листно цвекло, киселец, лапад, алабаш, моркови, магданоз, целина, цвекло, репички и т.н.
 
В списъка са още десертните лозя и овощните култури - ябълки, круши, дюли, мушмули, сливи, праскови, кайсии, череши, вишни, орехи, бадеми, лешници, както и всички ягодоплодни. От трайните насаждения подпомагани ще бъдат лен, памук и коноп.
 
Общо 809 са одобрените проекти по подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства от приема по Кампания 2015 от ПРСР. От тях 358 са в сектор плодове и зеленчуци, а 320 - в сектор животновъдство. Проектите с инвестиционни дейности за повишаване на енергийната ефективност са само 11
 
Одобрените проекти по подмярка 6.1 Стартова помощ за млади земеделски производители са близо 1300. Любопитен факт е, че едва 19 на сто от кандидатите за европейско финансиране имат завършено средно или висше аграрно образование.
 
По подмярка 7.6 Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство в селата броят на постъпилите заявления е 348, като стойността на заявената субсидия е 209 млн. лв.
 
По атрактивната мярка 10 Агроекология и климат одобрените заявления са 3627, а оторизираните са 1626. Общата оторизирана сума възлиза на 6,39 млн. евро.
 
Отказаните заявления в Кампания 2015 са общо 178.
 
По мярка 11 Биологично земеделие и животновъдство одобрените заявления са 2007, а оторизираната сума е 14,4 млн. евро. Отказаните заявления са 93.
 
Декларирана площ по мярка 13.1 Компенсации на планински райони е 360 000 ха, а допуснатите по подмярката заявления са 25 764 на стойност 33 млн. евро.