Държавата не може да регулира изкупните цени на тютюна. Пазарът на тютюн е свободен, цената се определя от пазара.

 

Това коментира в Народното събрание земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутата Корнелия Нинова относно изкупните цени на тютюна.

 

Държавната намеса в производството на тютюн и възможността за намеса от страна на държавните институции при определяне на изкупните цени отпадна от законодателството през месец юни тази година, припомни министърът.

 

По информация на министър Найденов към момента изкупната капания е в началото си и все още няма индикации за активно изкупуване на тютюн.

 

Само една фирма е започнала да изкупува сорт „Виржиния” на цена от 5.30 лв/кг. В Североизточна България е започнало изкупуването на сорта „Бърлей” на цена 3.50 лв/кг и сорта „Каба кулак” – 4.80 лв/кг .

 

През 2012 г. са сключени 34 442 договора за обща производствена площ от тютюн в размер 286 734 декара, съобщи още Найденов.

 

Фермер.БГ припомня, че по-рано тази седмица тютюнопроизводители се оплакаха от ниските изкупни цени, като в същото време отчетоха най-качествената реколта от 10 години насам.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!